Sushi-ris: Sukker i eddiken? Nei!

For folk flest som har lagd sushi hjemme en stund er det kanskje “en selvfølge” at man blander sammen en lake med eddik og sukker, og det hender nok ogsÃ¥ dessverre at dette skjer pÃ¥ en del steder med takeaway sushi ogsÃ¥ (men det er ogsÃ¥ mange unntak!). Det hele gjør uansett ikke akkurat sushi sÃ¥ sunn som den har rykte for Ã¥ være. SÃ¥, her skal vi forsøke Ã¥ oppklare litt rundt dette fenomenet med sukkerlaker i risen og gi litt voksenopplæring til folket, med bÃ¥de sunnere & mer smakfull sushi!

Årsaken til at dette gjøres i utgangspunktet er rett og slett smak. En god del riseddik man finner masseprodusert med lav kvalitet må tilsettes smak for å komme nærmere et bedre produkt, uten at det nødvendigvis blir det. Dette taler faktisk litt for at du nesten antageligvis kan gå for Norsk husholdningseddik 7% fremfor en ris-eddik med lav kvalitet, og likevel komme med et tilsvarende resultat! (Vi har ikke prøvd, og kommer nok ikke til å prøve det heller!)

At eddik blandes inn i ris er en konserveringsmetode som ble brukt for å tilføre syre og dermed øke PH-verdien i risen, ettersom kokt ris veldig raskt blir dårlig om du lar den stå. Legger du til eddik kan du bruke risen i flere dager etter tilberedning. Men det er ikke helt temaet i dette innlegget.

Tradisjonelt i sushi er altså ikke sukker-tilsetning noe man gjør overhodet. De skikkelige ris-eddikene av god kvalitet inneholder mer enn nok rest av sødme naturlig fra produksjonen, og til og med tilsetninger av sjøgress, til at du bare kan blande de rett inn i risen som de er. Vi fører flere av disse, og alle gir sine egne distinkte smaker (se helt nederst i innlegget for noen av disse).

Man kan også fint tilsette mirin, som er en mildere og søtere form for sake.

Avslutningsvis, dersom du likevel ønsker å bruke en eddik med mindre smak, så anbefaler vi deg å legge kombu (sjøgress) i eddiken over natta før bruk. Dette tilfører masse smak, og er en langt bedre løsning enn sukker!