Sushi-ris: Sukker i eddiken? Nei!

For folk flest som har lagd sushi hjemme en stund er det kanskje “en selvfølge” at man blander sammen en lake med eddik og sukker, og det hender nok også dessverre at dette skjer på en del steder med takeaway sushi også (men det er også mange unntak!). Det hele gjør uansett ikke akkurat sushi så sunn som den har rykte for å være. Så, her skal vi forsøke å oppklare litt rundt dette fenomenet med sukkerlaker i risen og gi litt voksenopplæring til folket, med både sunnere & mer smakfull sushi!

Årsaken til at dette gjøres i utgangspunktet er rett og slett smak. En god del riseddik man finner masseprodusert med lav kvalitet må tilsettes smak for å komme nærmere et bedre produkt, uten at det nødvendigvis blir det. Dette taler faktisk litt for at du nesten antageligvis kan gå for Norsk husholdningseddik 7% fremfor en ris-eddik med lav kvalitet, og likevel komme med et tilsvarende resultat! (Vi har ikke prøvd, og kommer nok ikke til å prøve det heller!)

At eddik blandes inn i ris er en konserveringsmetode som ble brukt for å tilføre syre og dermed øke PH-verdien i risen, ettersom kokt ris veldig raskt blir dårlig om du lar den stå. Legger du til eddik kan du bruke risen i flere dager etter tilberedning. Men det er ikke helt temaet i dette innlegget.

Tradisjonelt i sushi er altså ikke sukker-tilsetning noe man gjør overhodet. De skikkelige ris-eddikene av god kvalitet inneholder mer enn nok rest av sødme naturlig fra produksjonen, og til og med tilsetninger av sjøgress, til at du bare kan blande de rett inn i risen som de er. Vi fører flere av disse, og alle gir sine egne distinkte smaker (se helt nederst i innlegget for noen av disse).

Man kan også fint tilsette mirin, som er en mildere og søtere form for sake.

Avslutningsvis, dersom du likevel ønsker å bruke en eddik med mindre smak, så anbefaler vi deg å legge kombu (sjøgress) i eddiken over natta før bruk. Dette tilfører masse smak, og er en langt bedre løsning enn sukker!